Lezing Tom Bullens op het Fête de la nature

Ruisende bomen, vogelzang, uitnodigende parken en begroeide muren: groen doet goed! Groen draagt bij aan een betere gezondheid - mentaal en fysiek. Dat geldt voor jong en oud, voor gezonde en voor zieke mensen. Vanuit deze gedachte organiseert de werkgroep Groene GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg) van het IVN Amersfoort (natuureducatie) samen met GGZ Centraal het Fête de la Nature. Dit heeft plaats op zondagmiddag 8 september op het terrein van zorginstelling Zon & Schild
 
Fête de la Nature
Er worden lezingen gegeven over de veranderde visie op geestelijke gezondheidszorg (zie verderop) en over de gevolgen voor de herinrichting van het terrein. Voorts is er een natuurexcursie. 
Er is een groene markt met informatie van het IVN over o.a. duurzaamheid. De stichting Geopark Heuvelrug Gooi en Vecht, de Imkervereniging Eemland en Het Utrechts Landschap zijn ook vertegenwoordigd. De plaatselijke GGZ-band geeft muzikale sjeu aan het hele festijn.
Voor de jeugd heeft IVN verschillende natuuractiviteiten rond het thema rupsen & vlinders. Voor de kleintjes is er een zoekspelletje in een meterslange rups. 
De toegang is gratis. Iedereen kan komen genieten van het festival, van de groene omgeving van Zon & Schild en zich laten informeren over de veranderingen die op stapel staan.
 
De Groene GGZ
De werkgroep beoogt de natuur te integreren ter bevordering van de gezondheid van mensen met psychiatrische/psychische problemen. 
Denk aan het benutten van de groene omgeving en behandelingen buiten.
Het werkgebied van de werkgroep Groene GGZ is het terrein van zorginstelling Zon & Schild, midden in de bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. 
 
Lezingen en excursie
Tom Bullens, stedenbouwkundige, tuin- en landschapsarchitect bij Vollmer+partners, is betrokken bij de herontwikkeling van het terrein van zorginstelling Zon & Schild. Hij licht zijn plannen toe. 
Frank Talsma, landschapsarchitect bij H+N+S Landschapsarchitecten, was betrokken bij het opstellen van het Ruimtelijk ontwikkelkader*) Zon & Schild. De lezing van Frank spitst zich toe op de mogelijkheden de natuurwaarden op het terrein van Zon & Schild te verbeteren, zoals natuurinclusief bouwen. Onder natuurinclusief bouwen verstaan we voorzieningen voor vleermuizen, vogels, insecten en andere fauna in gevels, het toepassen van faunavriendelijke verlichting in de openbare ruimte, het toepassen van inheemse en gebiedseigen beplanting en verticale tuinen of groene gevels.

Na afloop van de eerste lezing is er een excursie door gidsen van de werkgroep Groene GGZ. Zij laten zien wat Tom Bullens in zijn lezing verteld heeft over de herontwikkeling van het terrein en wijzen op de natuurwaarden.
*) Een ruimtelijk ontwikkelkader beschrijft de ruimtelijke randvoorwaarden die zorgen voor een samenhangende gebiedsontwikkeling. 
 
Programma 
13.00 uur            Opening door Marjolein Boshuisen, directeur behandelzaken regio Eemland, GGZ Centraal
13.15 uur            Lezing door Tom Bullens over de herontwikkeling van het zorgpark Zon & Schild
14.30 uur            Excursie over het terrein met aandacht voor de natuurwaarden en de herontwikkelplannen door Werkgroep Groene GGZ
15.45 uur            Lezing door Frank Talsma, over natuurinclusief bouwen

Rond de Kapel is er een groene markt en zijn er jeugdactiviteiten rond het thema rupsen & vlinders. De plaatselijke GGZ-band verzorgt de muziek.
 
Nadere informatie over veranderingen
Vanwege de veranderde visie op geestelijke gezondheidszorg, veel leegstand, verouderde gebouwen en een terrein dat veel groter is dan nodig voor de huidige en toekomstige zorg, heeft GGZ Centraal een plan laten opstellen voor de herontwikkeling van het terrein: een compacter zorgpark en de rest van het terrein wordt getransformeerd tot een woonwijk in het groen.

De doelen van GGZ Centraal zijn daarbij het bieden van een betere zorgomgeving voor de cliënten, verbeteringen in zorgefficiëntie en duurzaamheid. Het plan versterkt daarnaast niet alleen de landschappelijke en natuurwaarden, maar doet ook recht aan de cultuurhistorische waarden van het bijzondere erfgoed, een verzameling markante monumentale gebouwen uit de jaren dertig van de twintigste eeuw. 
 
Feest in het hele land
Ook in de rest van het land wordt de natuur gevierd in het hele weekeinde van 6,7 & 8 september. Fête de la Nature is een landelijk grassroots natuurfestival dat ieder jaar plaats heeft in september. Iedereen kan iets organiseren, we doen het samen. IVN Natuureducatie ondersteunt plaatselijke organisatoren om het festival mogelijk te maken. Ontdek nog meer Fête de la Nature-activiteiten op www.fetedelanature.nl

 

Lezing Tom Bullens op het Fête de la nature

Vollmer+partners. // Arnhemseweg 6, 3817 CH Amersfoort // Tel. 033 2851685 // info@vp.nl    vacature

Vollmer+partners: Tel. 033 2851685  Vacature