Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan

Een Rijksmonumentale villa verandert van een culturele – naar een woonbestemming. De bijbehorende tuin moet de allure van de villa uitstralen, maar wel voor hedendaags gemak zijn ingericht, met bijbehorende parkeerbehoefte. Recht moet worden gedaan aan de cultuurhistorische sporen die nog aanwezig zijn en enkele monumentale bomen. De tuin zal door de nieuwe bewoners van de appartementen worden gedeeld. Voldoende keuze in zithoekjes draagt daarbij belangrijk bij aan het gebruiksgenot. Het in duurzaam eikenhout uitgevoerde tuinprieel biedt een fijne besloten schaduwplek. Verharding is minimaal, zodat regenwater infiltreert in de grond en hittestress wordt tegengegaan. Grondwater wordt opgepompt om de tuin te besproeien. De beplanting is zo gekozen dat elk seizoen iets te bieden heeft voor mensen, maar ook voor vogels en insecten. 

Opdrachtgever

Boron

Vraag

Tuinontwerp bij Rijksmonumentale villa aan de Maliebaan in Utrecht

Uitdaging

Hedendaags gebruik inpassen in een tuinontwerp dat tevens recht doet aan de cultuurhistorisch waardevolle geschiedenis van de plek. Het aanwezige hoogteverschil overbruggen met behoud van bestaande monumentale bomen en wortelstelsels.

Resultaat

Een strak tuinontwerp met verwijzingen naar het historische tuinontwerp dat Springer ooit maakte voor dezelfde plek. En een tuin met de uitstraling van een villatuin en het gebruiksgemak voor hedendaagse stadsbewoners. Parkeermogelijkheid is er, maar domineert de tuin niet.

PARTNERS

agNOVA architecten (verbouwing villa naar appartementen), Van de Bijl & Heierman (aanleg). Boron maakte een mooie timelapse-opname:

Centra Inrichtingsplan Landgoed en Campus
Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan
Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan
Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan
Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan
Recht doen aan erfgoed - tuin Maliebaan
case
Ik ben blij verrast! De tuin oogt zoveel groter dan hij voor de herinrichting leek.

Nieuwe bewoner (blijft graag anoniem)

Vollmer+partners. // Arnhemseweg 6, 3817 CH Amersfoort // Tel. 033 2851685 // info@vp.nl   

Vollmer+partners: Tel. 033 2851685