Stads wonen aan het water in Utrecht

Met de realisatie van Wilhelminawerf is Utrecht een markante woonplek rijker. Ons ontwerp voor de buitenruimte is stoer met fijne randjes. De inrichting houdt de ambities vast van het stedenbouwkundig plan (Dok architecten), dat een bedrijventerrein aan het Merwedekanaal transformeert tot een aantrekkelijk stedelijk woongebied rond een klein haventje. Drie woongebouwen omsluiten een binnenhaventje. De verschillende types huurwoningen kijken allen uit op het water. De buitenruimtes variëren van terras tot wintertuinbalkons aan de havenzijde. Zoek je de reuring dan is er de havenzijde en voor rust kun je terecht in de gedeelde tuin aan de buitenrand van Wilhelminawerf. Het parkeren van het wooncomplex is gecombineerd in een tweelaagse parkeerhub. De begroeide wand van deze parkeervoorziening maakt de besloten buitenruimte tot een beschutte, private plek voor bewoners. Het is er plezierig toeven en aangenaam om op uit te kijken. Lokale herkomst is bij de materialisatie uitgangspunt. 

De haven heeft een recreatieve functie maar dient ook voor opvang van regenwater. Terrassen aan de haven vormen een openbare ontmoetingsplek. Rond het haventje zijn industriële stelconplaten ingezet als stedelijke tribune aan het water. Ze vormen een speels lijnenspel gecombineerd met lopers in gebakken klinkers en afgewisseld met weelderige plantvakken. De natuur breekt rijkelijk door de verharding. De gevarieerde, droogtebestendige beplanting en het samenspel van nieuwe en bestaande bomen, geven ruimte voor natuur en natuurbeleving in de stedelijke omgeving. Vollmer+partners stelde ook het bestemmingsplan voor Wilhelminawerf op.

Architectuur: DOK Architecten, opdrachtgever: Kondor Wessels. Wilhelminawerf is gepubliceerd in het Jaarboek Architectuur 2022-2023.

Lees meer
<
>

Vollmer+partners. // Arnhemseweg 6, 3817 CH Amersfoort // Tel. 033 2851685 // info@vp.nl   

Vollmer+partners: Tel. 033 2851685